20220309_120951

Paukščiai grįžta namo – pavasaris jau čia pat

  Kovas – mėnuo, kuomet bunda gamta ir iš šiltųjų kraštų sugrįžta paukščiai, todėl kovo 9 dieną Butrimonių gimnazijos I g klasės mokiniai ir klasės vadovė Dalia Adžgauskienė bei Butrimonių seniūnijos seniūnas Andrius Karlonas vyko į Gineitiškių mišką dalyvauti inkilų kėlimo akcijoje. Juos pakvietė Valstybinių miškų urėdijos, VĮ Prienų regioninio padalinio, Kalesnykų girininkijos girininkas Jonas Račkys ir pravedė  gamtos pamoką ,,Paukščiai grįžta namo“.  

  Pavasarį sugrįžtantys paukščiai ruošiasi perėjimo sezonui – vieni suka lizdus, kiti įsikuria inkiluose. Girininkas papasakojo daug įdomių dalykų apie mišką, paukščius, pamokė, kaip gaminti inkilus, kaip ir kur juos iškelti. Sužinojome, kad inkilai turi būti gaminami iš natūralių medžiagų – neobliuotų, nedažytų lentų, kad paukščių jaunikliai lengviau galėtų įsikabinti. Inkilai yra užimami geriau, jei landa atsukama į rytų ar pietų pusę. Inkilą reikia pritvirtinti taip, kad jis būtų stabilus, nesiūbuotų vėjyje, maždaug 3 metrų aukštyje. Be to, labai svarbu, kad inkilai būtų  saugūs, apsaugotų paukščius nuo besikeičiančių oro sąlygų ir plėšrūnų.

  Šios gražios akcijos metu ant tvirtų šakų mokiniai iškėlė 40 inkilų, skirtų zylėms. Mokiniai įsitikinę, kad kuo daugiau bus Lietuvos miškuose paukščių, tuo mažiau reikės cheminių apsaugos priemonių nuo kenkėjų. Girininkų ir mokinių bendradarbiavimas skatina mylėti gamtą,  kurti vertybines gamtosaugines  nuostatas.

Pasidalinkite šia naujiena

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on twitter