20220328_091109

I g klasės mokiniai apsilankė STEAM atviros prieigos centre

  Kovo 28 dieną Butrimonių gimnazijos I g klasės mokiniai lydimi fizikos mokytojos Jolitos Mensevičienės ir biologijos mokytojos Vilmos Mielaikienės lankėsi Alytaus STEAM atviros prieigos centre, kur dviejose laboratorijose vyko edukacijos.

  Fizikos ir inžinerijos laboratorijoje vyko užsiėmimas ,,Šiltas namas“. Mokiniai matavo karšto vandens ir vandens su ledu temperatūras, skaičiavo ledo lydymosi šilumą, tyrė linijinį metalų plėtimąsi. Be to, konstravo namą su skirtingo storio sienomis, skirtingų medžiagų langais ir durimis, bei su termovizoriumi matavo laidžiausias šilumai konstrukcijos dalis ir nustatė, kaip namas tampa „Šiltu namu“.

  Biologijos ir chemijos laboratorijoje vyko užsiėmimas ,,Cheminių medžiagų kelionės ląstelėje“. Gimnazistai iš eksperimentui pateiktų priemonių savarankiškai sukonstravo ląstelės membraną imituojantį modelį – eksperimentinį dializės žarnos maišelį. Po to ištyrė dializės žarnos laidumą vandeniui, gliukozei, krakmolui, kalio trijodidui ir palygino su medžiagų pernaša per ląstelės plazminę membraną. Nustatė, kokią įtaką difuzijos greičiui turi temperatūra ir ištirpusių medžiagų dalelių dydis, apskaičiavo dažiklių sklidimo atstumo vidurkius. Mikroskopu stebėjo dalelių judėjimą, paaiškino Brauno judėjimo ir kryptingo dalelių judėjimo ypatumus. Remdamiesi eksperimento rezultatais paaiškino difuzijos ir osmoso procesus.

  Įgyvendintos ,,Kokybės krepšelio“ 1.2. Savivaldaus ir patyriminio ugdymo(si) diegimas dalykų pamokose ir 1.3. Ugdymo proceso organizavimas kitose edukacinėse aplinkose gimnazijoje ir už gimnazijos ribų – ,,klasė be sienų“ veiklos.