Tęsiasi projekto „Kultūros paveldas kalba už mus“ veiklos

  2021 m. vasario mėn. buvo pradėtas įgyvendinti Alytaus rajono Butrimonių gimnazijos ir Pišo rajono savivaldybės projektas Nr. LT-PL-5R-374 „Kultūros paveldas kalba už mus“ (angl. „The Cultural Heritage Says About Us“), kuriam finansavimas buvo skirtas pagal Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo Interreg V-A Lietuvos‑Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programą. Projekto tikslas – išsaugoti kultūrinį paveldą bei sustiprinti tvarų jo naudojimą turizmui Pišo ir Alytaus rajonuose.

  Projektui įgyvendinti buvo skirta 746 161,24 Eur, iš kurių 634 237,05 Eur Europos regioninės plėtros fondo (ERPF) lėšos. Alytaus rajono Butrimonių gimnazijai tenkanti projekto lėšų dalis sudaro 261 409,52 Eur (iš jų 222 198,09 Eur ERPF lėšos, o likusi dalis – 39 211,43 Eur Alytaus rajono savivaldybės lėšos).

  2021 m. rugpjūčio mėn. buvo pasirašyta sutartis su UAB „Traukos taškas“ ir šiuo metu jau užbaigiami muziejaus vidaus ekspozicijos įranga su įrengimu, ruošiant patalpas muziejaus ekspozicijai – „Trijų tautų  miestelis“.

  2022 m. lapkričio 25-27 d. vyko trijų dienų jaunimo stovykla Lietuvoje, Butrimonių miestelyje. Pirmoji diena buvo skirta integruotis ir maloniai praleisti laiką su stovyklautojais iš Lenkijos, Pisz miesto. Vakaras buvo skirtas aktyvioms, integracijai skirtoms veikloms bei draugiškai vakaronei, kurioje pasirodė Alytaus sporto ir meno mokyklos kvartetas.

  Antrąją dieną stovyklautojai iš Lenkijos ir Alytaus r. Butrimonių gimnazijos dalyvavo bandų kepimo edukacijoje, lankė Nemunaičio miestelį ir įžymias jo vietas, o vakare žaidė žaidimus ir mėgavosi draugišku pasibuvimu.

  Trečiąją dieną mokiniai dalyvavo „Lino kelio“ edukacijoje, leido laiką su Lenkijos mokiniais, šiltai atsisveikino ir pažadėjo susitikti dar kartą.

  Artimiausiu metu numatyta įrengti muziejaus ekspoziciją bei įsigyti trūkstamą techniką. Taip pat šiuo metu planuojamas vizitas Lenkijoje, kuriame vyks baigiamoji konferencija bei partnerių susitikimas Lietuvoje.

  Projekto įgyvendinimo trukmė – 23 mėn. (2021 m. vasario 1 d. – 2022 m. gruodžio 31 d.).