351366424_1027172701581556_386879471760797891_n

Rajono pradinių klasių mokytojų išvyka į Bulvės muziejų ir Paežerių dvarą

  Kasmet baigiantis mokslo metams rajono pradinių klasių mokytojos kolegėms organizuoja renginį „Pradinuko vasara“. Šiemet jį organizavo Butrimonių gimnazijos pradinių klasių mokytojos, kviesdamos aplankyti Sūduvos kraštą.

  Birželio 14 d. nuvykome į Kudirkos Naumiestį, kur mus svetingai pasitiko gerbiamas Jonas Valaitis – Bulvės muziejaus įkūrėjas. Pirmiausia jis mus supažindino su miestu, aplankėme Vinco Kudirkos – „Tautiškos giesmės“ autoriaus – kapą, paskui paminklą, pastatytą miesto centre.

  Patyręs agronomas Jonas Valaitis vėliau mus pakvietė į Kudirkos Naumiestyje 2019 m. jo paties įkurtą Bulvės muziejų. Beveik tris dešimtmečius jo gyvenimas buvo susijęs su bulvininkyste, su darbu bendrovėje „Šaka“, o visą sukauptą patirtį vainikavo unikalaus muziejaus įkūrimas. Renovuotame sename siurblinės pastate eksponuojama visa bulvių auginimo istorija nuo senų laikų. Taip pat eksponuojami ne modernizuoti, bet senoviniai žemės apdirbimo prietaisai: arklių pakinktai, akėčios, bene 300 įvairių pasagų ir kt. Antrame muziejaus pastato aukšte – apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria puikūs gamtos vaizdai. Išskirtiniame rūsyje vyksta skirtingų bulvių veislių degustacijos. Šalia muziejaus yra bulvių patranka, bulve skambinamas 4 varpų karilionas muziejaus bokšte, o muziejaus kieme – prezidentinis ąžuolas, pasodintas per Bulvės šventę.

  Apsilankę muziejuje sužinojome ir apie p. Almos Adamkienės cepelinų receptą, pagal kurį šalia muziejaus esančioje kavinėje „Pas Mindaugą“ gaminami cepelinai ir organizuojamos jų degustacijos. Cepelinų teko paragauti – tikrai ypatingo skonio. Muziejuje vyko bulvių degustacija: patiekiamos 7 bulvių veislės, nežinant jų pavadinimo, reikia išrinkti skaniausią. Tik po degustacijos sužinoma, kokios bulvių veislės buvo degustuojamos; galima parsivežti po vieną išsirinktos veislės bulvę – birželio viduryje bulves dar galima sodinti!

  Vėliau užsukome į Paežerių dvarą, esantį Vilkaviškyje. Dabartinį architektūrinį ansamblį sudaro rūmai, oficina, belvederio bokštas ir parkas. Gausiai turistų lankomas ir jų pamėgtas Paežerių dvaras įvardijamas kaip Suvalkijos perlas. Jis garsėja klasikinio pobūdžio muzikiniais vakarais, edukacinėmis programomis, Sūduvių amatų švente, Paežerių dvaro festivaliu, Dvarų senovinės muzikos festivaliu „Viva la musica“ ir kitais renginiais.

  Rūmų aplinką pagyvina naujai įrengti pasivaikščiojimo takai parke, specialistų priežiūros sulaukęs senasis dvaro ąžuolas. Paežerių dvaro lankytojai rūmuose gali aplankyti nuolat keičiamas parodas bei atkurtą XVIII amžių menančią aplinką, o kituose dvaro pastatuose -veikiančias muziejines ekspozicijas, menančias garsią Vilkaviškio krašto praeitį.

  Džiugu buvo aplankyti Bulvės muziejų, dėkojame muziejaus įkūrėjui už suteiktas žinias, gerus įspūdžius. Maloniai nustebino Paežerių dvaras – puiki vieta pailsėti ir atsigauti nuo darbų.

Pradinių klasių mokytoja Sigita Žvinakienė