20230613_094931

Pilietinė iniciatyva „Vilties paukštis“

  Butrimonių gimnazijos mokiniai, minėdami Gedulo ir vilties dieną, prisijungė prie pilietinės iniciatyvos „Vilties paukštis“.

  Istorijos mokytoja Dalia Adžgauskienė pradėjo renginį primindama istorines aplinkybes, nulėmusias Lietuvos likimą. 1941 metų birželio 14 dieną Sovietų Sąjunga pradėjo masinius Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vakarų Ukrainos ir Baltarusijos bei Ukrainos gyventojų trėmimus į Sibirą. Sovietinių represijų laikotarpiu per 11 metų iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose buvo įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių. I g klasės mokinės skaitė ištraukas iš tremtinių atsiminimų, tremtyje sukurtus eilėraščius. Į Lietuvą nesugrįžusių tremtinių atminimas buvo pagerbtas tylos minute.

  Muzikos mokytoja Neringa Valvonienė pakvietė sugiedoti tremtinių dainą „Jei ne auksinės vasaros“. Per dailės pamokas mokiniai, vadovaujami mokytojos Neringos Jančauskaitės, pagamino paukščius, kaip laisvės, gyvybės, gyvenimo simbolius, kurie po renginio papuošė gimnazijos lauko erdves. Šie paukščiai tarsi linkėjimas niekada nepatirti to, ką išgyveno tremtiniai ir vertinti turimą – neįkainojamą turtą – laisvę.