25~1

Butrimonių Išganytojo bažnyčioje – operos ir džiazo korifėjų koncertas

  Švenčiant Muzikos dieną, nuo 1975 metų UNESCO paskelbtą tarptautine, Butrimonių Išganytojo bažnyčioje koncertavo žymūs klasikinės Lietuvos muzikos  atlikėjai – operos primadona, profesorė  Irena Milkevičiūtė (sopranas), jos studentai Aija Jermoloviča (sopranas) ir Nojus Žalys (baritonas), koncertmeisterė Raminta Gocentienė ir vienas savičiausių Lietuvos džiazo kūrėjų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, saksofono virtuozas, klarnetininkas, kompozitorius Petras Vyšniauskas.

 Tapusi gimnazijos tradicija Muzikos diena

  Butrimonių gimnazijoje Muzikos diena minima jau trečius metus ir tampa gražia tradicija, 2021 metais inicijuota muzikos mokytojos Neringos Valvonienės. Tais metais gimnazijos bendruomenė šią dieną paminėjo kartu su viena iškiliausių Lietuvos muzikos ir kultūros asmenybių, pasaulinį pripažinimą pelniusia operos primadona Irena Milkevičiūte, kuri šiemet ir vėl džiugina savo muzika.

  Gimnazija didžiuojasi galėdama pagerbti savo garsiąją kraštietę – ji nuo 2021-ųjų yra gimnazijos Garbės galerijos narė, o galeriją puošia primadonos delnas bei parašas keramikos plokštėje.

  2021-aisiais minint Muzikos dieną, gimnazijoje buvo atidarytas dar vienas- jau trečiasis vardinis – šįkart Irenos Milkevičiūtės vardo muzikos kabinetas dalyvaujant pačiai primadonai, kuri ta proga gimnazijai ir kabinetui padovanojo vertingų diskų su įvairiais savo atliekamais kūriniais bei daugelio savo koncertų vaizdo įrašais, knygų, tarptautiniuose konkursuose pelnytų diplomų kopijų, išskirtines statulėles už muzikinius nuopelnus: Lietuvos teatro sąjungos prizą „Kristoforas“ bei Lietuvos operos bičiulių draugijos prizą „Kipras“. To gražaus ir gimnazijai reikšmingo renginio metu taip pat buvo pristatyta žurnalistės Aurelijos Arlauskienės biografinė knyga „Operos legenda Irena Milkevičiūtė“.

Publiką žavėjo virtuoziškai atliekami kūriniai

  Gimnazijos vyresniųjų klasių gimnazistai Matas Jauneika ir Germantė Bradauskaitė, pristatydami atlikėjus, pasidžiaugė, kad šiemet gimnazijoje vėl svečiuojasi jos iniciatyvas mielai palaikanti kraštietė primadona Irena Milkevičiūtė ir saksofonininkas virtuozas Petras Vyšniauskas, tad bendruomenė turi unikalią galimybę būti drauge, gėrėtis jų skleidžiama muzikos šviesa, dovanojančia atgaivą sielai.

  Irena Milkevičiūtė, kaip visada, džiugino publiką atlikusi Vladimiro Vavilovo/ Caccini „Ave Maria“ ir Cesar Franck „Panis Angelicus“. Primadonos studentai Nojus Žalys (baritonas) atliko įžymųjį Giovanni Battista Martini romansą „Plaisir d‘amour“, o Aija Jermoloviča (sopranas) – Balio Dvariono „Žvaigždutę“ ir Algimanto Bražinsko „Ugnelę“. Virtuoziškais saksofono muzikos viražais stebino ir džiugino publiką džiazo maestro Petras Vyšniauskas, atlikęs Ennio Morricone „Gabriel‘s oboe“, Marc-Antoine Charpentier „Te Deum“ bei porą improvizacijų solo.

  Pirmą kartą Butrimonyse koncertavęs Petras Vyšniauskas – daugiausia titulų už muzikinę veiklą pelnęs Lietuvos saksofonininkas, pelnęs Nacionalinę premiją, apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu, festivalio „Vilnius Jazz“ prizu už nuopelnus džiazui, 2005 metais  pripažintas Nacionaline vertybe.

  Pilnutėlės Butrimonių Išganytojo bažnyčios publika savo susižavėjimą atliekamais kūriniais reiškė audringomis ovacijomis, o atlikėjams, padovanojusiems išskirtinių įspūdžių ir sukūrusiems magišką atmosferą, buvo įteiktos gėlės, kaip pagarbos ir dėkingumo menininkams ženklas.

  Koncerto pabaigoje atlikėjus pasveikino Alytaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Giedrė Volungevičienė, o gimnazijos direktorius Valdas Valvonis, dėkodamas jiems, pabrėžė, kad Butrimonių gimnaziją pagerbę ir joje koncertuojantys tokie muzikos grandai, kaip operos primadona Irena Milkevičiūtė ir saksofono virtuozas Petras Vyšniauskas, daro gimnaziją išskirtinę.

  Atlikėjus pasveikino ir gimnazijos „Tėvų klasės“ atstovė Kristina Valaitienė, kurios gėlės bei jų kompozicijos papuošė bažnyčios erdves, taip pat buvo įteiktos menininkams.

Lankėsi Trijų tautų istorijos muziejuje

  Po koncerto atlikėjai gimnazijoje vaišinosi, bendravo su pedagogais ir apsilankė šiemet pavasarį Butrimonyse šalia istorinės aikštės ir populiariojo fontano atidarytame Trijų tautų istorijos muziejuje, kurio interaktyvios ekspozicijos pristato Butrimonių miestelio gyventojų – lietuvių, totorių ir žydų- kultūrinę praeitį.

 Prasminga ir nuostabi įvykusi Muzikos dienos pamoka, praplėtusi mokinių akiratį, muzikos suvokimą bei suteikusi galimybę pajausti žymiųjų Lietuvos muzikos atlikėjų dovanojamo meno dvelksmą. Muzikos dienos proga Butrimonių gimnazijos bendruomenė gavo be galo vertingą unikalią dovaną- kultūrinę patirtį, išskirtinius įspūdžius ir susitikimą su iškiliomis asmenybėmis.

Butrimonių gimnazijos mokytoja Renata Balčiūnienė 

Pasidalinkite šia naujiena

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on twitter