image_50379777

Patirtys moderniausioje Baltijos šalyse Virsmo salės ekspozicijoje

  IV g klasės gimnazistai su klasės vadove Renata Balčiūniene lankėsi Vilniuje bei dalyvavo Lietuvos energetikos ir technikos muziejaus edukacinėje ekskursijoje „Energijos virsmai“. Abiturientai susipažino su atidaryta nauja moderniausia energetikos ekspozicija Baltijos šalyse – Virsmo sale. Virsmo salė – interaktyvi muziejaus ekspozicija apie žmogaus santykį su energija. Jos centre, Faradėjaus narve, įrengtos dvi didžiausios Tesla ritės Baltijos regione.

  Ekskursijoje po Virsmo salę mokiniai sužinojo, kaip veikia interaktyvūs eksponatai, kaip atlikti iššūkius ir sugeneruoti energijos Kvantus, kokios svarbiausios Virsmo salės temos bei kokie yra esminiai energijos gamybos, kaupimo, perdavimo ir vartojimo principai. Taip pat gavo bendrą supratimą apie energijos tipus – kinetinę, potencinę energiją, kaip energija kaupiama esant jos pertekliui, kaip ji perduodama. Daugiau sužinojo ir apie saulės, vėjo, vandens ir branduolinę energetiką, kaip veikia generatorius, kokie energijos gamybos būdai yra triboelektrika ir pjezoelektrika. Gimnazistai išsamiau susipažino ir su unikaliais eksponatais –Tesla ritėmis, o vykdydami interaktyvų iššūkį galėjo generuoti energijos Kvantus, kuriuos iškeitė į suvenyrus ir Virsmo salės inžinieriaus atestatą.

  Edukacijoje „Energijos virsmai“ mokiniai ugdėsi kritinio mąstymo, pažinimo, kūrybiškumo, skaitmeninę kompetencijas.

  Malonių akimirkų ekskursantai patyrė ir vaikščiodami šventiškai pasipuošusiu Vilniaus senamiesčiu, tradiciškai aplankė kalėdinę eglę ir lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio skulptūrą prie universiteto pagrindinių rūmų, pasidarė asmenukių prie Rotušės, siuntė linkėjimus iš prezidentūros Daukanto aikštės, žavėjosi didingojo „Pacų” viešbučio fasado kalėdine puošyba, būtinai fotografavosi prie Senatorių pasažo eglutės bei įspūdingai, kaip ir kasmet, pasipuošusios kavinukės „Ponių laimė“ ir stabtelėjo prie Signatarų namų, kur buvo pasirašytas istorinis Lietuvos Nepriklausomybės Aktas.

  Prasminga išvyka ir edukacija praplėtė mokinių kultūrinį akiratį, ugdė socialinius įgūdžius, pažinimo, komunikavimo bei emocinę kompetencijas.

Butrimonių gimnazijos mokytoja Renata Balčiūnienė