IMG_20240425_120035

Integruota literatūros-istorijos pamoka „Sovietmečio įtaka Lietuvos politiniam ir kultūriniam gyvenimui“

  Nemažai II g klasės lietuvių literatūros ir istorijos kurso pamokų galima sieti su patyriminiu mokymusi ir dalykine integracija. Pavyzdžiui, skaudūs XX a. įvykiai mokiniams ne tik primena to laikmečio žmonių išgyvenimus, bet ir formuoja istorinę savimonę, supratimą, kad pasaulis ir vertybės nuolat kinta.

  Balandžio 25 d. antros klasės gimnazistai dalyvavo integruotoje literatūros-istorijos pamokoje „Sovietmečio įtaka Lietuvos politiniam ir kultūriniam gyvenimui“, kurią vedė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Irena Šimanskienė bei istorijos mokytoja Dalia Adžgauskienė.

  Pamokos pradžioje su mokiniais buvo aptarti pamokos uždaviniai, lūkesčiai, paaiškintos darbo formos bei užduotys. Prisiminę istorinį sovietmečio kontekstą, mokiniai atliko užduotį – nagrinėjo istorijos šaltinius, po to juos aptarė su mokytoja. Vėliau, naudodamiesi žiniomis apie sovietmečio suvaržymus ir cenzorius, atliko publicistinio stiliaus teksto suvokimo testą. Nagrinėjamas tekstas – interviu su aktore V. Kochanskyte, iš arti mačiusia ir puikiai žinojusia tuometinį teatralų gyvenimą.

  Teksto siejimas su istoriniu kontekstu – puikus būdas pažinti literatūrą ir kultūrą: metaforinę raišką, Ezopo kalbą, biblinius sugretinimus ir pan. Atlikdami tokio pobūdžio užduotis mokiniai ugdo kultūrinę brandą, analizuoja, mokosi vertinti įvairius reiškinius, spręsti problemas, argumentuoja. Tikimasi, kad šias patirtis mokiniai panaudos rašydami rašinius, susidarys platesnį pasaulio vaizdą.