20240514_123918

Butrimonių gimnazistai – projekto „Plastic Pirates – Go Europe!“ dalyviai

  Gegužės 14 dieną Butrimonių gimnazijos III g klasės mokiniai su biologijos mokytoja Vilma Mielaikiene ir klasės vadove Dalia Adžgauskiene dalyvavo tęstiniame Europos piliečių mokslo projekte ,,Plastic pirates – Go Europe !“ ir tyrinėjo Plasaupės upę, tekančią netoli Alytaus r. Butrimonių miestelio.

  ,,Plastic pirates – Go Europe !“ – tai tarptautinis mokslo projektas, kurio metu Europos piliečiai, bendradarbiaudami su mokslininkais, tiria plastiko taršą upių pakrantėse ir jų vandenyse. Pagrindinis šio tyrimo tikslas – ne tik surinkti didelį kiekį duomenų mokslininkų analizėms, bet ir sustiprinti tikslinį bendradarbiavimą Europoje, paskatinti piliečių įsitraukimą į mokslinę veiklą ir visuomenės dalyvavimą Europos mokslinių tyrimų erdvėje, taip pat ugdyti aplinkosauginį sąmoningumą, tokiu būdu mažinant neigiamą poveikį aplinkai.

  Pasiskirstę į 3 grupes mokiniai tyrė Plasaupės upės pakrantes. A grupės mokiniai braižė apskritimus (transektas) ir juose ieškojo šiukšlių. B grupė rinko šiukšles upės pakrantėje. C grupė tyrinėjo vandenyje plaukiančias šiukšles ir specialiu tinkleliu gaudė mikroplastiką bei matavo upės tėkmės greitį. Visas upės pakrantėje surinktas šiukšles išrūšiavome, nufotografavome, duomenis susiteminome, užpildėme rezultatų lenteles. Tyrimų duomenis ir rezultatus siųsime vertinti mokslininkams.      

   Gimnazistai ne tik sutvarkė Plasaupės upės pakrantę, bet ir prisidėjo prie mokslinių tyrimų bei pagilino žinias apie mikroplastiką.