traukinys-i-nezinia-piesinys-spalvinimui

Pilietinė iniciatyva ,,Traukinys į nežinią“

  Tarptautinė Komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti  pakvietė Lietuvos bendrojo ugdymo įstaigas paminėti Gedulo ir vilties dieną – Birželio 14-ąją pilietine iniciatyva ,,Traukinys į nežinią“. Pilietinės iniciatyvos tikslas – prisiminti mūsų šalies istoriją, pagerbti buvusius tremtinius ir lagerių vargus patyrusius žmones, puoselėti istorinę atmintį. Traukinio simbolis pasirinktas neatsitiktinai. Sovietinio okupacinio režimo aukų tremtis į Sibirą prasidėjo nuo traukinio vagono. Tuomet dauguma ištremtųjų traukinį matė ir juo važiavo pirmą kartą gyvenime. Buvusiems tremtiniams traukinys asocijuojasi su tremtimi, kuri pakeitė jų gyvenimus, likimus. Traukinys tapo kančios, skausmo, netekties, kelionės į nežinią simboliu.

  Integruotų dailės ir istorijos pamokų metu 5-6, II-III g klasių mokiniai (mokytojos Neringa Jančauskaitė ir Dalia Adžgauskienė) ieškojo informacijos apie  Birželio 14-osios įvykius, jų aplinkybes ir pasekmes, ruošė pranešimus, iš kartono gamino vagonus – trėmimo simbolį, diskutavo, kaip kiekvienas gali prisidėti prie atminties išsaugojimo.

  Gedulo ir vilties dienos paminėjimas – prasminga pilietiškumo ir istorijos pamoka. Pilietinė akcija paskatino mokinius dar kartą prisiminti tai, kas nutiko Lietuvos gyventojams ir nors keičiasi kartos, bet atmintis yra gyva.