Retųjų augalų kolekcija

Tikroji Metasekvoja

Tikroji Metasekvoja (Metasequoia glyptostroboides) 1941 metais aprašyta iš fosilijų japonų mokslininko Shigeru Miki. Medžių rūšis gyvavo prieš 50 milijonų metų ir buvo laikoma išnykusia iki 1943 metų, kol ją atardo augančią Kinijos Hubėjaus provincijoje. Po 5 metų buvo aprašyta dar kartą kaip auganti rūšis botaniko Wan Chun Cheng. Nuo to laiko imta auginti dendrologinėse kolekcijose ir parkuose visame pasaulyje.
https://www.medeinesparkai.lt/lt/tikroji-metasekvoja-metasequoia-glyptostroboides.html

Japoninė Magnolija

Magnolija (M. kobus) laikoma viena iš seniausių pasaulyje žydinčių augalų. Įvairūs šaltiniai skirtingai nusako jų amžių šioje žemėje, bet visuomet jis skamba įspūdingai, nes skaičiuojamas dešimtimis ar net šimtais milijonų metų. Sunku pasakyti, ar be proto ilga evoliucijos eiga ir archajiška biologinė sandara turi įtakos, kad šių gėlių žiedai tobulai žavūs, bet tai net nesvarbu, daug svarbiau, kad, kaip teigia specialistai, magnolijos puikiai prisitaiko prie besikeičiančios aplinkos. Iš Amerikos į Europą XVII–XVIII amžių sandūroje atvežti magnolijų medžiai dėl šių žiedų grožio čia ne tik sukėlė susižavėjimo bangą, juos vėliau imta sėkmingai auginti. Nors mūsų kraštą šie augalai pasiekė tik prieš šimtą metų, dabar, pasak Lietuvos dendrologų draugijos, čia sėkmingai auginame dešimties rūšių ir daugiau nei trisdešimties veislių magnolijas.
https://www.delfi.lt/grynas/gamta/magnolijos-vienas-seniausiu-augalu-pasaulyje.d?id=71306502

Gelsvažiedis tulpmedis

Gelsvažiedis tulpmedis (Liriodendron tulipifera) iš Šiaurės Amerikos kilęs medis, gimtinėje užaugantis iki 60 metrų aukščio, o Lietuvoje aukščiausi siekia 22 metrus. Pirmieji 2 tulpmedžiai Lietuvoje pasodinti Veliuonos parke jau prieš100 metų ir dabar yra 18 ir 22 metrų aukščio. Specialistų teigimu, šie medžiai daugiau nebeauga ir po truputi silpsta, nors tėvynėje laikomi ilgaamžiais ir gyvena iki 500 metų. Kaip dekoratyvinis medis vertinamas ne tik dėl savo gražių lapų bet ir išsiskiriančių žiedų. Jie primena tulpes, kurių ilgis siekia 6 cm. Švelniai gelsvi, kiek rausvi žiedai pasirodo birželio pabaigoje ir žydi beveik mėnesį.
https://www.medeinesparkai.lt/lt/gelsvaziedis-tulpmedis-liriodendron-tulipifera.html