100_8940

„Adamkiukai“ vėl rinkosi Butrimonyse

Birželio 1 – osios – Vaikų gynimo dienos – rytą Butrimonys tapo 22 p. Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondo globojamų kaimo mokyklų susitikimo vieta. Čia, kaip ir prieš penkerius metus, fondas organizavo sportininkų ir menininkų šventę. Iš viso į šį Dzūkijos kampelį atvyko daugiau nei 500 mokinių ir apie 80 mokytojų iš visos Lietuvos: nuo Lazdijų iki Šilalės ir Biržų. Šventės pradžią skelbė gimnazijos vadovas Valdas Valvonis, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Genovaitė Žiurinskienė ir fondo atstovai: direktorė Sigutė Kačinskienė, projektų vadovas Tadas Bojarskas, taip pat Beata Nicholson, kulinarinių knygų autorė, žurnalistė. Renginyje dalyvavo Alytaus rajono švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Židanavičius, savivaldybės tarybos narys Kęstutis Patinskas.

Po įspūdingo šventės atidarymo gimnazijos vidiniame kieme prie Aukuro, kuris buvo sukurtas prieš penkerius metus vykusios šventės metu kaip padėkos Fondui simbolis, gimnazijos svečiai ir šeimininkai įniko į veiklas. Sportininkams teko įveikti net 14 įvairių rungčių: kvadrato, bėgimo, krepšinio, futbolo, kamuoliuko metimo, galiūnų, stalo teniso, estafečių ir kitas, o dailininkai dirbo penkiose grupėse, kurioms vadovavo Ieva Reichter (kaligrafija), Rita Urbonaitė („Legalus grafiti“), Akvilė Krutkevičiūtė („Žolynų kilimas“), Neringa Eidukaitienė („Tamsos žiburiai“) bei profesorius, Alytaus rajono Garbės pilietis, Butrimonių gimnazijos Garbės galerijos narys Antanas Kmieliauskas (tapyba). Sporto salėje veikė geriausių dailės darbų iš visų mokyklų paroda „Metų laikai“.

Šventės metu gimnazijos kieme šurmuliavo mugė. Alytaus dailiųjų amatų mokyklos auklėtiniai bei vietos amatininkai nukrovė stalus įvairiausiomis prekėmis: nuo keramikos ir medžio dirbinių iki siuvinių, audinių, sūrio, medaus ir totoriško pyrago – šimtalapio. Svečius linksmino Butrimonių miestelio moterų kapela.

Butrimonių gimnazija svečiams taip pat organizavo ekskursiją: norintys iš arčiau pažinti Dzūkijos kraštą apsilankė gimnazijos kraštotyros muziejuje, turėjo galimybę užkopti ant Punios piliakalnio, išklausyti totorių tautos istorijos pamoką totorių mečetėje Raižiuose.

Įspūdingu šventės akcentu tapo Fondo globojamų ir bendradarbiaujančių mokyklų Draugystės medis, kuris pasipuošė svečių atsivežtomis rodyklėmis, žyminčiomis kryptį ir atstumą nuo Butrimonių iki kiekvienos mokyklos ar miestelio.

Pasibaigus veikloms, apdovanojus geriausius dailininkus, visi šventės dalyviai dar kartą buvo pakviesti į gimnazijos vidinį kiemą, kur iškilmingai apdovanoti geriausi sportininkai ir varžybų nugalėtojai. Kaip ir dera sportiškiausios gimnazijos mokiniams, pergalę iškovojo butrimoniškiai. Visi geriausi mokiniai ir komandos buvo apdovanoti Fondo įsteigtais prizais: medaliais, diplomais ir atminimo dovanomis.

Fondo direktorė Sigutė Kačinskienė Butrimonių gimnazijos vadovui ir visam kolektyvui už puikiai organizuotą renginį įteikė padėką, džiaugėsi visais mokiniais, dalyvavusiais šventėje. Gražių žodžių negailėjo projektų vadovas Tadas Bojarskas, o Beata, pasidžiaugusi patirtais įspūdžiais, gimnazijai padovanojo tris savo knygas.

Prieš išvykdami namo šventės svečiai noriai fotografavosi prie Draugystės medžio, su džiaugsmu atrasdami jame savo atsivežtą rodyklę. Nuo šiol tai dar vienas simbolis Butrimonyse, kviečiantis bendrauti ir bendradarbiauti visus Lietuvos „adamkiukus“.

Butrimonių gimnazijos informacija