DSC_0383

Butrimonių gimnazija savo švietėjiškos veiklos 150-ąsias metines ir mokytojo dieną šventė iškilmingai

Pagal sinoptikų išvadas bobų vasara buvo labai trumpa. Kaip nujausdama, Butrimonių gimnazijos bendruomenė pasirinko būtent spalio 5-ją šventei, skirtai Butrimonių mokyklos švietėjiškos veiklos 150-osioms metinėms ir Tarptautinei mokytojo dienai pažymėti.

Šventė prasidėjo iškilmingai- malda Butrimonių Išganytojo bažnyčioje. Vėliau – visų lauktas laidų susitikimas. Dauguma buvusiųjų mokinių atėjo nešini gėlėmis savo auklėtojams. Vieni rinkosi į klases, susitiko su buvusiais klasių vadovais, vyresnieji sentimentų vedini traukė į senąją mokyklą, muziejų, kur jų laukė kraštotyros būrelio vadovė Danutė Anušauskienė ir Aldonos Adomavičienės vadovaujamas etnografinis ansamblis. Iš 60-ties vidurinės mokyklos ir 3-jų gimnazijos laidų užsiregistravo 136 buvę mokiniai, o dar kiek mokytojų senjorų, buvusių mokytojų, garbių svečių ir vietos miestelio gyventojų, kurie erdviose Daugų kultūros centro Butrimonių filialo patalpose vos tilpo.

Gimnazijos kiemelyje direktorius Valdas Valvonis visus susirinkusius pasveikino, priminė įdomiausius mokyklos raidos istorijos faktus, ir pakvietė pagerbti tylos minute šviesios atminties Butrimonių krašto švietėjus . Uždegėme aukurą buvusiųjų švietėjų atminimui, ateitininkų būrelio nariai žvakutėmis ir gėlėmis pagerbė jų amžino poilsio vietas.

Sodinome ąžuoliuką, ateities kartoms – mums, kaip Mažvydui kitados rūpi „tas žmogaus širdies gilumas“. Parapijos klebonas Juozas Bakšys pašventino koplytstulpį, kuris pastatytas JAV gyvenančios lietuvės dr. Nijolės Bražėnaitės – Paronett, per Tautos fondą skyrusios lėšas Butrimonių gimnazijai, iniciatyva. Koplytstulpis skirtas gimnazistams, kad jie galėtų giliau suprasti pokario jaunimo kartos pasiryžimą, drąsą, operatyvumą ir išradingumą siekdami išsaugoti Lietuvos valstybę. Tuometiniai jaunuoliai – partizanai- negailėjo nei gyvybės, nei asmeninio gyvenimo. Jų tikslas buvo vienas – iškovoti laisvę Lietuvai.

Visai šventei iškilmingumo suteikė Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono Pučiamųjų orkestras.(Vadovas atsargos kapitonas Viktoras Ščetilnikovas). Grojant orkestrui su vėliavomis priešakyje žingsniavome į Butrimonių filialo salę. Čia jau laukė dar daugiau garbingų svečių, Lietuvos Respublikos Seimo narys Raimundas Markauskas, Vytautas Kamblevičius, Alytaus r. savivaldybės tarybos sekretorius Simas Salickas, Butrimonių seniūnijos seniūnas Algirdas Jusas, gimnazijos garbės galerijos nariai ir daugelis kitų. Simas Salickas įteikė apdovanojimus: Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos padėkos raštus – istorijos mokytojai metodininkei Daliai Adžgauskienei ir direktoriaus pavaduotojai ugdymui Genovaitei Žiurinskienei, Alytaus rajono savivaldybės Mero padėkos raštus įteikė matematikos vyr. mokytojai Genovaitei Džervienei, biologijos vyr. mokytojai Vilmai Mielaikienei, muzikos mokytojai metodininkei Neringai Valvonienei, vyr. buhalterei Elenai Asanavičienei. Gimnazijos direktorius Valdas Valvonis perskaitė šventinį įsakymą, kuriame reiškia padėką visiems gimnazijos mokytojams bei aptarnaujančio personalo darbuotojams, įteikė gimnazijos talismano „Skruzdėliuko“ nominacijas: „Už puikų mokymąsi – Ernestui Matusevičiui, „Už puikų mokymąsi ir gimnazijos reprezentavimą“ Dautartui Valvoniui, „Už gimnazijos reprezentavimą“ Almai Laužonytei ir „Už sportinę veiklą“ Arnui Valvoniui.

Sveikintojų švietėjiškos veiklos 150-mečio proga buvo iš ties daug. Seimo narys Raimundas Markauskas atvežė ne tik sveikinimą iš LR Seimo, Seimo rūmų paveikslą, bet ir pažadą, kad per Švietimo ir mokslo ministeriją gimnazijai bus skirtas mokyklinių kėdžių ir stalų komplektas vienam kabinetui, kompiuteris mokytojui ir 15 planšetinių kompiuterių penktos klasės mokiniams. Vytautas Kamblevičius Seimo narys ir buvęs Butrimonių mokyklos mokinys, kalbėdamas išreiškė padėką ir pagarbą gimnazijos vadovams ir mokytojams už nuoširdų ir atsakingą darbą, ugdant jaunąją kartą, puoselėjant jaukią, estetišką, aukštos kultūros švietimo įstaigą. Alytaus rajono savivaldybės tarybos sekretorius įteikė komplektą prietaisų laiko, temperatūros ir drėgmės ir matavimams. Butrimonių seniūnas Algirdas Jusas kartu su Butrimonių lopšelio darželio direktore Gedvile Jusiene padovanojo paveikslą – Butrimonių tautodailininkės meno kūrinį.

Po oficialiosios dalies visi stebėjome mokinių ir mokytojų kartu parengtą miuziklą „Iš Butrimonių mokyklos istorijos“. Šventės pabaigoje mokiniams ir svečiams koncertavo Justinas Lapatinskas.

Žmonės išsiskirstydami kalbėjo: „…labai patiko: graži gimnazija, smagu ir įdomu klasėje su draugais buvo kalbėti, patiko kiemelyje renginys. Mes dar ir pasivaikščiojome miestelyje, aplankėm vėl tas vietas, kur gyvenom kažkada… Viskas buvo gerai ir gražu, skoninga, jautėsi šventiška nuotaika…“ Linkėta gimnazijai gyvuoti dar ilgai, mokytojams – kantrybės, sėkmės, kūrybingumo, jaunatviškumo, sveikatos ugdant jaunuosius piliečius.

Nors šventė užtruko visą dieną, žmonių veidus puošė šypsenos. Gimnazijos mokytojai ir darbuotojai jautėsi pavargę, bet visi džiaugėsi ir geru oru, ir garbingais svečiais, ir visais buvusiais mokiniais bei kada nors dirbusiais kolegomis mokytojais. Džiaugėmės, kad gimnazija ar buvusi mokykla yra jaukus šviesos ir kultūros židinys, į kurį norisi sugrįžti daugumai, kurie čia mokėsi, dirbo arba gyveno. Supratome, koks svarbus ir prasmingas Mokytojo darbas, kurio visa esmė, prasmė ir vertė jaučiama ne tik po brandos egzaminų, dar labiau ji atsiskleidžia brandžiame žmogaus gyvenime.

Genovaitė Žiurinskienė direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Pasidalinkite šia naujiena

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on twitter