DSC_0054

Mokslo ir žinių dienos šventė Butrimonių gimnazijoje

Rugsėjo pirmoji – tai ir šventė, ir darbo diena, su daug vilčių, nerimo, skaičių, žodžių, išsakytų ir neišsakytų minčių. Daugelyje mokyklų šią dieną lankosi svečiai, politikai, mokslo atstovai. Mokykloms tai dar didesnė proga pasitempti, parodyti pasiekimus arba akcentuoti problemas, nes tikimasi sulaukti paramos arba pagalbos.

Alytaus rajono Butrimonių gimnazija taip pat laukė garbingų svečių. Rugsėjo 1-osios iškilmės organizuotos kaip ir visada, pagal nusistovėjusias tradicijas, tik jaudulio buvo daugiau nei įprastai. Mokslo ir žinių dienos šventėje dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus, ponia Alma Adamkienė, Seimo narys Vytautas Kamblevičius, gimnazijos Garbės galerijos narys, genetikos mokslų akademikas Algimantas Sliesaravičius, Alytaus r. savivaldybės rajono savivaldybės tarybos nariai, mero patarėjas Ramūnas Bielevičius, Butrimonių seniūnas Algirdas Jusas, Išganytojo bažnyčios klebonas Juozas Bakšys, seniūnijos gyventojai.

Sugiedotas Lietuvos valstybės himnas, iškelta valstybės vėliava, uždegtas aukuras, kuris sukurtas drauge su ponios Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondo remiamomis mokyklomis iš akmenėlių, suvežtų iš įvairiausių Lietuvos vietovių. Šiandien jis dega mūsų viltim ir tikėjimu, kad 2014-2015 mokslo metai bus sėkmingi, visi sieksime mokslo ir pažangos. Aukuro ugnis visada dega ir dėkingumo liepsna poniai Almai, jos fondo darbuotojams bei rėmėjams už meilę, rūpestį ir paramą mūsų gimnazijos ir visos Lietuvos vaikams.

Gimnazijos direktorius, kreipdamasis į šventės dalyvius, kalbėjo:

„Šiandien mes galime daug kuo džiaugtis. Kad esame laisvi, kalbame ir skaitome gimtąja kalba, gyvename pagal savo valstybės įstatymus ir jaučiamės sąlyginai saugūs. Šiandien geriausiai galime suprasti žodžių Taika ir Laisvė prasmę. Sunku įsivaizduoti, kaip jaučiasi Ukrainos moksleiviai ir studentai. Pastarieji įvykiai kaimyninėje Ukrainoje vis dažniau mums primena Lietuvos ir Baltijos valstybių kelią į nepriklausomybę ir laisvę. Mes savojoje gimnazijoje taip pat branginame ir vertiname Lietuvos nepriklausomybę, tęsiame, kuriame ir puoselėjame tautos tradicijas. Džiaukimės ir saugokime laisvę savo širdyse, mintyse, jausmuose“.

Prezidentas Valdas Adamkus sveikindamas gimnazistams linkėjo sėkmingų mokslo metų, skatino būti veržliais, aktyviais, siekti pažangos ir tapti atsakingais savo šalies piliečiais. Ponia Alma akcentavo, kad jai labiausiai rūpi vaikai. Jos visa veikla skirta jiems.

Po iškilmių mokiniai nuskubėjo į pirmąją pamoką, o svečiai ir bendruomenė – į Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondo 15 metų veiklos atminties kambarį, kuris duris atvėrė Vaikų gynimo dieną, birželio 1-ją. Svečiai apžiūrėjo eksponatus, kurie liudija tauriausius žmogaus jausmus: pagalbą, paramą, auką, kūrybą, draugystę, dėkingumą, bendravimą.

Valdas Adamkus, ponia Alma ir kiti svečiai pasirašė muziejaus ir gimnazijos Garbės knygose. Konferencijų salėje Valdas Adamkus pradėjo diskusiją. Jis apžvelgė Lietuvos švietimo situaciją, išsakė savo požiūrį į susiklosčiusią padėtį, kvietė mokytojus, bendruomenės narius išsakyti savo požiūrį. Jam labiausiai rūpėjo pilietinis patriotinis auklėjimas, istorijos ir pilietinio ugdymo programos, vadovėliai. Apgailestavo, jog per dvi prezidento kadencijas nepavyko susitarti su politikais, kad Lietuvos mokyklose būtų įgyvendinta tautinės mokyklos koncepcija. Jis sakė, kad mokykla, mokytojas gali daug duoti mokiniui. Jo paties vertybes, požiūrį į gyvenimą ir valstybę suformavo Kauno J.Jablonskio mokykla, kurią jis baigė prieš antrąjį pasaulinį karą. Prezidentas įsitikinęs, kad mokytojas turi būti mokiniui pavyzdys, autoritetas, lyderis. Mokinys turėtų į jį lygiuotis. Deja, šiandien mokytojo autoritetas griaunamas.

Ponia Alma išsakė nuomonę, kad mokytojų kompetencijos bei švietimo kokybės problemas išspręstų solidesnis mokytojo darbo užmokestis. Šiuo metu jis labai mažas – mokytojas tik pragyvena, o tobulėti, lankytis profesionaliojo meno renginiuose, įsigyti naujų knygų, pasidairyti po pasaulį gali retai kuris. Mokytojo intelektas, dvasiniai poreikiai turi būti brandinami ir stiprinami, nes nuo jų priklauso, kokius vaikus išauginsime, o jie – Lietuvos ateitis. Prezidentas džiaugėsi, kad yra labai gabių jaunų žmonių ir mokinių. Lietuvos mokslininkai medicinoje pasiekę pasaulio pripažinimą, jaunų lietuvių sukurtas kosminis palydovas skelbia apie mus pasauliui. Tačiau dar neišnaudotas mokinių ir studentų intelektinis potencialas, kuris gali suteikti nemažą postūmį mokslo pažangai ir gyvenimo kokybei. Jis mano, kad mūsų tauta didžiausią pažangą pasiekė per laikotarpį nuo 1918 iki 1940 metų. Per 24-erius dabartinės nepriklausomos valstybės metus tiek nepasiekėme. Sovietmečiu tautos mokslinis kūrybinis potencialas buvo slopinamas, o dabar intelektinė žmonių energija virsta mokslo pasiekimais, meno pažanga.

Diskusijoje dalyvavęs Ramūnas Bielevičius, turintis pedagogo išsilavinimą, mano, kad dabartinis lėšų skirstymas per mokinio krepšelį taisytinas. Jam pritarė ir Seimo narys Vytautas Kamblevičius. Diskusijos buvo aktyvios. Mokytojai mato šeimų problemas, o jų vertybinės nuostatos, šeimos etika, požiūris į mokymąsi ir vaikų ugdymą, finansinės galimybės labai daug lemia vaikų mokymosi galimybes. Bediskutuodami pamiršome, kad šiandien reikia švęsti ir galbūt problemas palikti kitiems susitikimams. Diskusiją užbaigė prezidentas, pastebėdamas, kad Butrimonių gimnazija yra pavyzdys daugeliui šalies mokyklų tautinio pilietinio ugdymo, sveikos gyvensenos, sporto, tradicijų puoselėjimo srityse. Į ją lygiuotis turėtų ir kitos mokyklos. Graži aplinka, kūrybingi mokytojai, iškilminga ir šventiška rugsėjo 1-osios šventė. Atsisveikindama ponia Alma vaikams linkėjo mokytojų meilės, o mokytojams – stiprybės, vaikų dėkingumo ir atitinkamo atlygio už savo darbą.

Genovaitė Žiurinskienė, Alytaus r. Butrimonių gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui.