s

Gruodžio 10 d. – Tarptautinė žmogaus teisių diena

  Žmogaus teisių diena minima gruodžio 10 dieną, siekiant atkreipti pasaulio visuomenės dėmesį į žmogaus teises. 1848 m. gruodžio 10 d. Jungtinių Tautų organizacijos (JT) Generalinė Asamblėja priėmė Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją. Tai buvo pirmasis istorijoje tarptautinis dokumentas, visuotinai pripažįstantis, kad visi žmonės nuo pat gimimo turi vienodas teises ir laisves. Pažymėdamos šį ypatingą įvykį žmogaus teisių istorijoje, Jungtinės Tautos gruodžio 10-tąją paskelbė Žmogaus teisių diena.

  II g klasės mokiniai per pilietiškumo ugdymo pamoką diskutavo apie prigimtines žmogaus teises, išdėstė savo požiūrį į skirtingų religijų, rasių, socialinės padėties žmones. Mokytoja Dalia Adžgauskienė paaiškino mokiniams, kas yra sovietų fiziko ir disidento Andrejaus Sacharovo vardu pavadinta premija: kiekvienais metais šią dieną Europos Parlamentas ją teikia už minties laisvę su priespauda ir neteisybe kovojantiems ir žmogiškąsias vertybes ginantiems asmenims ir organizacijoms. Šįmet premija už minties laisvę įteikta Baltarusijos demokratinei opozicijai.

  Lietuvoje žmogaus teisės saugomos remiantis Jungtinių Tautų Visuotine žmogaus teisių deklaracija, Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija, Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, Lietuvos Respublikos Konstitucija.

Pasidalinkite šia naujiena

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on twitter