Alytaus r.Butrimonių g

Pilietinė iniciatyva „Vilties gėlė“

  Šiemet minime 81-ąsias pirmųjų trėmimų metines, kai per vieną savaitę iš Lietuvos buvo ištremta apie 17 500 žmonių. 1941 m. birželio 14 d. Sovietų Sąjunga pradėjo masinius gyventojų trėmimus į Sibirą. Didžioji dalis buvo vežami į tremtį, kiti – į GULAG’o stovyklas. Trėmimai tęsėsi ir po Antrojo pasaulinio karo.

  Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kvietė visas bendrojo ugdymo įstaigas prisijungti prie iniciatyvos ,,Vilties žiedas”. Iniciatyvos tikslas – skatinti mokinių domėjimąsi Lietuvos gyventojų tremties istorija, prisiminti mūsų šalies istoriją, ją pažinti, taip pat pagerbti buvusių tremtinių ir sunkų lagerių likimą ištikusių žmonių atminimą.

  Renginį pradėjo istorijos mokytoja Dalia Adžgauskienė, primindama mokiniams skaudžius Lietuvos istorijos momentus ir šios datos prasmę. Po tylos minutės renginio dalyviai, vadovaujami muzikos mokytojos Neringos Valvonienės, atliko tremtinių dainą ,,Jei ne auksinės vasaros…“ Šių metų pilietinės iniciatyvos simbolis – lauko gėlės. Daugelis ištremtų žmonių papuolė į atšiaurias gyvenimo sąlygas, kuriose nebuvo žydinčių pievų kaip Lietuvoje, todėl daugelio tremtinių ir politinių kalinių atsiminimuose gausu šiltų atsiminimų apie žalią spalvą, tėviškės laukų kvapus, mėlyną dangų – dalykų, kurių itin ilgėjosi būdami toli nuo Tėvynės. Mokiniai dailės pamokų metu padedami mokytojos Neringos Jančauskaitės gamino rugiagėles, kuriomis po renginio papuošė gimnazijos lauko erdves.