20230517_124715

Ketvirtokai lankėsi Vilniuje

  Lietingą gegužės 17-os rytą ketvirtokai vyko į Vilnių. Pagrindinis kelionės tikslas buvo aplankyti Vilniaus valdovų rūmus, kuriuose šiuo metu eksponuojama Žygimanto Augusto tarptautinė gobelenų paroda.  

 Kad kelionė neprailgtų, mokiniai žaidė kelioninį Bingo žaidimą. Reikėjo būti atidiems ir užbraukti daug paveikslėlių, todėl reikėjo stebėti besikeičiantį peizažą, kelią. Kiek daug emocijų kilo, kai buvo išbraukta eilutė, įstrižainė.

  Vilnius mus pasitiko pilku dangumi ir lietumi.  Bet tai mums nuotaikos visai nesugadino. Nusiteikę įgyti naujų žinių ir pamatyti nuostabius Žygimanto Augusto gobelenus, patraukėme valdovų rūmų link. Muziejus, kaip ir teatras, prasideda nuo rūbinės. Pasikabinę šlapius drabužius ir įsigiję bilietus, skubėjome apžiūrėti ekspoziciją.

  Mus pasitiko šimtmečius menantys rūmų pamatai, įvairūs radiniai ir net nematyti, nežinomi daiktai. Didelį įspūdį paliko krosnys su įmantriai dekoruotais kokliais. Pagaliau priėjome sales su gobelenais. Jų didybė ir grožis užgniaužė kvapą! Ši paroda yra išskirtinis Vavelio karališkosios pilies ir Lenkijos valstybės dėmesio bei palankumo Lietuvai ženklas, geriausia dovana Vilniui, švenčiančiam savo 700 metų sukaktį. Kartu tai yra ir vienas sudėtingiausių, didžiausių bei brangiausių parodinių projektų Lietuvos muziejininkystės istorijoje.

  Pasigrožėję Gedimino pilies bokštu, Šv. vysk. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedra bazilika (toliau – Katedra), pasisukę ant sėkmę nešančios plytelės Katedros aikštėje, išvykome namo. Ekskursija paliko daug įspūdžių, nes smagu keliauti su klasės draugais, nepaisant net ir blogo oro…

Mokytoja Gina Griškonienė