370316612_247482415002901_2119195177656835022_n

Druskininkuose smagu!

  Lapkričio 17 d. 8 ir I g klasės mokiniai lankėsi Druskininkuose: restorane-kepykloje „Romnesa“ sužinojo, kaip ir iš ko gaminamas šakotis, lankėsi vieninteliame pasaulyje Šakočių muziejuje, apžiūrėjo Grūto parką, susitiko su vienu geriausių Dzūkijos skulptorių Antanu Česnuliu ir pramogavo vandens parke.

  Pirmiausia mokiniai „Romnesoje“ dalyvavo edukacinėje programoje „Šakočio kelias iki mūsų stalo“, stebėjo visą šio skanėsto gamybos procesą, įgijo žinių ne tik apie Lietuvos kulinarinį paveldą, bet ir patys kepė šakotį atviroje židinio liepsnoje (programa apmokėta „Kultūros paso“ lėšomis). Kol pačių iškeptas šakotis vėso, lankėmės Šakočių muziejuje. Būtent čia sukaupti visi senoviniai ir šiuolaikiški šakočio kepimo įrankiai ir kiti eksponatai, susiję su šio skanėsto gamyba. O tik įžengę į muziejų išvydome analogų neturintį Gineso rekordininką – net 3,72 metrų aukščio ir beveik 86 kg svorio šakotį.

  Vėliau užsukome pasivaikščioti šalia Druskininkų įkurtame parke tarp įspūdingų medžio skulptūrų ir pabendrauti su parko įkūrėju – vienu geriausių Dzūkijos skulptorių A. Česnuliu. Apžiūrėjome medines skulptūras: malūną ir Rūpintojėlių sieną, žinomus pasakų ir tautosakos personažus. Menininko darbai žavėjo savo dydžiu ir išraiškingumu. Parką puošia vaizdingi Ratnyčėlės upelio vingiai.

  Aplankytas Grūto teminis parkas liudija sunkius Lietuvai laikus – sovietinę okupaciją. Parke eksponuojami šio laikotarpio simboliai, o įrengta ekspozicija – unikalus reiškinys pasaulyje. Visuomet gerai nuteikia supynės ir gyvūnai, tad nepraleidome progos smagiai pasisupti ir apžiūrėti nedidelį zoologijos sodą. Čia pat esančioje kavinėje ragavome „sovietinių“ patiekalų ir gėrimų.

  Druskininkų vandens parkas – puiki vieta pramogauti ir pailsėti: norintys ekskursijos dalyviai pasinaudojo proga ir smagiai leido laiką vandens atrakcionuose ir baseine.

  Diena Druskininkuose praleista naudingai: susipažinta su Lietuvos kulinarinio paveldo tradicija, su skaudžiu istorijos tarpsniu, apžiūrėti medžio drožiniai, domėtasi skirtingomis profesijomis ir smagiai pramogauta bei ilsėtasi.

Irena Šimanskienė, Lyda Karlonienė