20170915_092101

Piliakalniai – tai mūsų protėvių palikimas, išsaugokime juos ateities kartoms

2017 metai skirti Piliakalnių metams pažymėti. Lietuvą galima vadinti piliakalnių kraštu, nes Lietuvoje priskaičiuojama per 900 piliakalnių. Pirmieji piliakalniai baltų teritorijose atsirado I-II tūkstantmečių prieš Kristų sandūroje, o pirmaisiais mūsų eros amžiais piliakalniai paplinta jau visoje Lietuvos teritorijoje. Piliakalniai- tai natūraliai susiformavusios kalvos bei krantų iškyšuliai su žmogaus rankomis įrengtais gynybiniais įtvirtinimais. Tai išskirtinis mūsų kultūros reiškinys, bylojantis apie mūsų praeitį.

Rugsėjo 15 dieną Butrimonių gimnazijos 5 klasės mokiniai su istorijos mokytoja Dalia Adžgauskiene dalyvavo netradicinėje istorijos pamokoje ,,Pažinkime Gerulių piliakalnį“. Išvykos tikslas- prisiliesti prie savo seniūnijos gyvosios istorijos. Mokiniai išvykos metu susipažino su artimiausiu Butrimonių krašto piliakalniu, kuris yra  Gerulių kaime, netoli Butrimonių miestelio, greta kelio, tarp dviejų bevardžių upelių, vietinių žmonių vadinamas Zamkumi. Piliakalnis datuojamas I tūkst. viduriu – II tūkst. pradžia. Piliakalnio viršuje  ovali aikštelė, pakraščiuose apjuosta pylimu. Šlaitai statūs, 12–13 m aukščio. Aikštelės rytinę dalį apardė apkasas ir 2 duobės (1916–1917 m. vokiečių karininkų kasinėjimų žymės). Piliakalnis minimas ir Mastaltavičių vardu.

Pamokoje istorijos mokytoja metodininkė D. Adžgauskienė trumpai supažindino ne tik su Gerulių piliakalniu, jo paskirtimi, bet ir su legendiniu Punios bei kitais Alytaus rajono piliakalniais. Pasivaikščioję legendiniais piliakalnio takais mokiniai susiformavo vaizdinius, kaip atrodė praeityje piliakalniai, o suvokę jų paskirtį istorijos eigoje geriau supras mūsų protėvių gyvenimą ir jų siekį išsaugoti bei puoselėti savo valstybę. Piliakalniai – tai mūsų protėvių palikimas, todėl turime juos išsaugoti ir ateinančioms kartoms.

Butrimonių gimnazijos informacija