DSC03408

Kelionė į Strasbūrą

Butrimonių gimnazijos mokiniai, laimėję Euroscola konkursą, nekantriai laukė savo kelionės į Europos Parlamentą Strasbūre. Pagaliau ilgai laukta akimirka atėjo. Kai autobusas pajudėjo iš vietos, vis dar nesitikėjo, kad pagal numatytą maršrutą nuvažiuosime apie 4000 km. 24 mokyklos mokiniai ir 4 mokytojos devintą valandą vakare pradėjo kelionę į Europarlamentą. Rytą atvykome į Čekijos sostinę Prahą, grožėjomės nuostabiu Karolio tiltu, Loretos kompleksu, centrine senamiesčio aikšte su nuostabiu laikrodžiu. Vakarėjant išvykome į Strasbūrą, pasivaikščiojome siauromis miesto gatvelėmis, apžiūrėjome Notre Dame katedrą.

Ryte atsikėlę ir pasipuošę skubėjome į Europarlamentą. Jaudinomės, buvo smalsu ir nedrąsu, kaip mums seksis. Europarlamente praleidome visą dieną. Atvykę užsiregistravome, praėjome apsaugos kontrolės postą ir patekome į Europarlamento vidų. Mokiniai susiskirstė į šešias grupes dirbti pagal Europos ateities, migracijos, žmonių teisių apsaugos, įsidarbinimo ir kitus klausimus. Lydintis Europarlamento darbuotojas pakvietė mokinius pusryčiauti. Po pusryčių didžiojoje Europarlamento posėdžių salėje susirinko daugiau negu 500 moksleivių ir mokytojų iš įvairių Europos Sąjungos šalių. Jie užėmė Europos deputatų vietas ir pristatė šalis, iš kurių atvyko. Įdomu tai, kad teko savo šalį, mokyklą pristatyti viena iš Europos Sąjungos kalbų, bet ne gimtąja. Mūsų delegacijai atstovavo Simonas Viesa. Po prisistatymų moksleiviai galėjo užduoti klausimus parlamento administratoriams. Pasibaigus diskusijoms, po pietų mokiniai, susiskirstę po keturis (visi iš skirtingų šalių), dalyvavo „Eurogame“ žaidime. Įvairių šalių ketvertukai turėjo įveikti dvidešimt skirtingomis kalbomis parašytų klausimų. Vėliau mokiniai dirbo grupėse, diskutavo. Grįžę į posėdžių salę pristatė darbo grupių ataskaitas. Po apibendrinimų ir pasiūlymų vyko ,,Eurogame“ ketvertukų finalas. Diena buvo pilna įspūdžių, nuotaika pakili, juk ne kiekvieną dieną tenka patikrinti savo anglų kalbos žinias bendraujant su įvairių šalių mokiniais. Pavargę, bet laimingi palikome Europarlamentą. Vėlai vakare išvykome į Reimsą, Išsimiegoję, papusryčiavę toliau tęsėme kelionę. Apžiūrėję Reimso katedrą išvykome į Paryžių.

Ir štai Paryžius… Prilipę prie autobuso langų, klausydami gidės pasakojimų negalėjome patikėti, kad mes romantiškajame Paryžiuje.

Patikėjome tik apžiūrėję Paryžiaus Notre- Dame katedrą ir pakilę į Eifelio bokštą, kur atsivėrė nuostabi Paryžiaus panorama. Aplankėme kvepalų muziejų, grožėjomės Eliziejaus laukais, Triumfo arka ir kitomis įžymiomis vietomis. Skambant prancūziškai muzikai plaukdami Senos upe grožėjomės vakariniu Paryžiumi, sunku buvo atitraukti akis nuo spindinčio Eifelio bokšto. Pavargę, bet laimingi vykome į viešbutį. Antrąją dieną pakilia nuotaika vykome į Versalio rūmus. Visus sužavėjo prabanga tviskantys Versalio rūmai bei nuostabus rūmų sodas. O kaip esant Paryžiuje neaplankyti Luvro muziejaus. Nors ir neturėjome labai daug laiko, bet pavyko apsilankyti. Labiausiai visiems patiko Napoleono apartamentai. Pavargę, bet laimingi skubėjome į Monmartro rajoną, kur apžiūrėjom įspūdingo grožio Monmartro katedrą. Atvykus į viešbutį, sunku buvo užmigti- vis dar alsavome Paryžiumi. Rytą atsikėlę toliau tęsėme savo kelionę. Mus pasitiko pavasarėjantis Briuselis: grožėjomės metalo molekulės kopija – „Atomiumu“, Grand Place aikšte, apžiūrėjome Šv. Gudulės Katedrą, Briuselio simbolį- berniuką, senuosius Gildijų namus, Karališkąsias galerijas, Karalių ir Teisingumo rūmus, prisiragavome šokolado, džiaugėmės pavasarišku oru. Nors jau buvo pavakarys, mūsų dar laukė ilgas kelias Vokietijos link- išvykome į paskutinę savo kelionės nakvynės vietą.

Paskutinis sustojimas Berlyne. Grožėjomės Berlynu iš Reichstago kupolo, aplankėme Aleksandro aikštę, Rotušę, Katedrą, Muziejų salą, Potsdamo aikštę. Vakare laimingi ir pavargę išvykome į Lietuvą. Rytą atsibudome Lenkijoje, jau visai netoli Lietuvos. Čia mūsų laukė sniegas ir visai nekvepėjo pavasariu.

Dėkojame Stanislovo Petrukaičio IĮ, kuri labai saugiai vežė 4000 kilometrų, labai ačiū ponui Stanislovui už rūpestį ir gerą nuotaiką ir siurprizus visos kelionės metu.

Mokinius lydėjo mokytojos Dalia Adžgauskienė, Jonė Poliakienė, Vilma Mielaikiene, soc. pedagogė Ramutė Jablonskienė