DSC00610

Šauniausiai klasei – kelionė

Butrimonių gimnazija aktyvindama klasių bendruomenes, stiprindama mokinių atsakomybę, skatindama gabius ir talentingus mokinius, jų  iniciatyvumą, kūrybiškumą, atkreipdama dėmesį į mokymosi motyvaciją, gerindama pamokų lankomumą organizuoja konkursą ,,Šauniausia klasė“  Praėjusiais metais atskirų klasių koncentre laimėjo 8 ir I g klasės. Mokiniai buvo apdovanoti edukacine kelione ir gruodžio 7 d.  išvykome į Vilnių.

Sostinė mus pasitiko pažliugusiomis gatvėmis, todėl kiekvienas galėjo greitai įvertinti savo batų kokybę: vienų kojos sušlapo vos išlipus iš autobuso, o kitų liko sausos ir kelionės pabaigoje. Pasigrožėję Rotušės egle, aplankę Aušros Vartų paveikslą dalyvavome paveikslų galerijoje vykdomos svetingumo programos edukaciniame užsiėmime. I g klasės mokiniai su auklėtoja Dana Gecevičiene  susipažino su galerijoje eksponuojama  architekto ir dailininko Juozapo Kamarausko paroda „Senojo Vilniaus vizijos“, kur menininko piešiniuose ir akvarelėse atsispindi to laikotarpio dvasia, Lietuvos sostinės ir kitų vietovių grožis, patriotiniai impulsai. Susipažinę su anuometinio Vilniaus miesto vaizdais, susikūrėme šimtmečio minėjimo atviruką. II g klasės mokiniai drauge su auklėtoja Jone Poliakiene ir istorijos mokytoja Dalia Adžgauskiene atrado Vilniaus paveikslų galerijos ekspozicijoje esančius valstybingumo ženklus, žyminčius kelią į modernios Lietuvos susikūrimą.

Per pietus sušilome jaukiose Vilniaus kavinukėse, pajutome jau šventinę miesto dvasią, supratome, jog smagu laisvalaikį praleisti pasipuošusiame  Gedimino prospekte. Po pietų mūsų laukė edukacinė programa Geležinkelių muziejuje, kuris savo metus skaičiuoja nuo 1966 metų, o įsikūręs jis istoriniuose XIX amžiuje pastatytuose Vilniaus geležinkelio stoties keleivių rūmuose. Muziejaus salėse daug autentiškų eksponatų ir modelių bei riedančių traukinukų mažiesiems. Edukacinio užsiėmimo metu gavome užduotis, kurias atlikdami  susipažinome su geležinkelio stočių istorija, apžiūrėjome autentiškus kelionių geležinkeliu atributus: lagaminus, užkeltus ant autentiškų lentynų iš dyzelinio traukinio D1, stotyse dirbusių bagažo nešikų ženklus, indus iš įvairių laikotarpių keleivinių vagonų, seną seifą, vietinės baterijos telefonus, pašto korespondencijos antspaudavimo (žymėjimo) mašiną, naudotą 1957 m. Muziejaus gidė parodė kelininkų naudotus įrankius, tokius kaip kaplys, kūjis, kirvis pabėgiams tašyti ar replės jiems kelti, paaiškino, kaip veikė rankinis įrenginys bėgiams pasukti į priešingą pusę.  Norintieji galėjo „padirbėti“ su rankiniais pjūklu-staklėmis ar grąžtu-staklėmis, pabandyti vairuoti traukinį.

Visa diena buvo labai užimta, po edukacinių programų skubėjome į Vingio kino teatrą žiūrėti lietuviško filmo ,,Trys milijonai eurų”. Daug diskusijų buvo dėl šio filmo pasirinkimo, nes nesutapo mokinių ir auklėtojų nuomonės. Aišku, laimėjo gimnazistai.

Pats įspūdingiausias ekskursijos reginys – šviečianti Vilniaus Kalėdų eglė, kuriai papuošti panaudota beveik 900 žaisliukų ir 70 tūkstančių lempučių. Ne veltui eglė apipilta komplimentais iš viso pasaulio ir laikoma gražiausia Europoje. Stovint po spindinčių girliandų ažūru jaučiamas didingumas, trapumas,  laiko tėkmės prasmė.

Namo grįžome pavargę ir sušalę, tačiau kupini įspūdžių: vienų įspūdžiai galbūt liejosi tą patį vakarą, kitų  galbūt atgims tik po kelerių metų, bet tikrai išliks…

Dana Gecevičienė Butrimonių gimnazijos mokytoja