DSC04725

2-ąją „Adamkiadą“ Butrimonių gimnazijoje pagerbė Prezidentas Valdas Adamkus

Birželio 1-ąją Butrimonių gimnazijoje nugriaudėjo antroji respublikinė sporto ir meno šventė „Adamkiada“, kurioje dalyvavo Prezidentas Valdas Adamkus.

Prezidentas pasveikino šventės dalyvius, linkėjo mokyklos suole įgytas vertybes pritaikyti gyvenime. „Jums atsiveria visas pasaulis. Kur bebūtumėte, pasistenkite pasisemti patirties, grįžkite ir pasidalinkite ja su kitais,“ – sakė garbingas svečias.

„Esu nustebęs matydamas tiek gražaus jaunimo, į kurį Lietuva deda visas viltis. Visą gyvenimą sportavau, todėl tikiu, kad sportas ugdo žmogų dvasiškai ir fiziškai. Sportininkai moka ir laimėti, ir pralaimėti, moka išlaikyti pagarbą kitam žmogui“, – šventės atidaryme kalbėjo Prezidentas Valdas Adamkus, perdavęs šventės dalyviams ir nuoširdžiausius ponios Almos Adamkienės linkėjimus.

Sveikinimo žodį tarė Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, linkėdamas mokiniams lygiuotis į Prezidentą V. Adamkų, pasidžiaugė mokyklų bendradarbiavimu, ponios A. Adamkienės fondo veiklos tąsa bei stiprėjančia jo dvasia.

Šventė sukvietė į gimnaziją 24 Lietuvos mokyklų, kurias rėmė ponios A. Adamkienės labdaros ir paramos fondas, moksleivius – sportininkus ir menininkus. „Adamkiados“ idėjos iniciatorius, Butrimonių gimnazijos direktorius Valdas Valvonis, sakė, kad „svarbu tęsti fondo kūrėjų ir mokyklų bendradarbiavimą.“

Šventėje dalyvavo daug garbingų svečių – Lietuvos kaimo sporto ir kultūros asociacijos „Nemunas“ valdybos pirmininkas Kęstutis Levickis, , UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“ Baltijos šalių didžiųjų klientų marketingo vadovas Evaldas Vagnoris, Labdaros ir paramos fondo „Auginame ateitį“ atstovas Paulius Juočeris, Rytų Europos studijų centro direktorius, analitikas, politologas daktaras Laurynas Kasčiūnas, Lietuvos sporto muziejaus direktorius Pranas Majauskas, Alytaus rajono Garbės pilietis, dailininkas tapytojas, grafikas, skulptorius, Nacionalinės premijos laureatas profesorius Antanas Kmieliauskas, viena iš „Adamkiados“ ir ponios Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondo veiklos Butrimonių gimnazijoje iniciatorių Genovaitė Žiurinskienė, Alytaus rajono savivaldybės tarybos nariai, Butrimonių seniūnas Algirdas Jusas, Butrimonių parapijos klebonas Juozas Bakšys, bendruomenių pirmininkai, mokyklų vadovai.

Iškilmingas šventės atidarymas Butrimonių kultūros namuose prasidėjo efektinga Butrimonių gimnazijos mokinių menine kompozicija.

„Šiemet „Adamkiada“ – energija, greitis, veržlumas! Šiandien tu esi čia, nes jaunystė svajoja, veržias ir nugali! Ir šiandien visi kartu mes esame stipresni!“ – veržliai skambėjo renginio vedėjų – gimnazistų Dautarto Valvonio ir Lauros Vaičiūnaitės žodžiai. Jaunystės grožiu ir jėga alsavo merginų ansamblio atliekama daina (vadovė muzikos mokytoja Neringa Valvonienė), roko ritmu užbūrė pašėlęs mokinukų šokis (rengė Daugų kultūros centro Butrimonių filialo choreografė Živilė Patinskaitė). Meninės programos ir scenarijaus autorės – mokytojos Neringa Valvonienė, Renata Balčiūnienė, teatro būrelio vadovė Asta Daironienė. Itin estetišką ir šiemetinės „Adamkiados“ dvasios veržlumą atitinkančią scenografiją kūrė mokytoja Neringa Jančiauskaitė.

I-ojoje „Adamkiadoje“ buvo pristatyta šventės simbolika – vėliava ir emblema. Emblemą sukūrė buvęs Butrimonių gimnazijos mokinys, VGTU absolventas Artūras Bačinskas. Emblemoje vaizduojamas sportininkas – prezidento V. Adamkaus siluetas, yra ir prezidento parašas.

Šiais metais buvo pristatytas ir pirmą kartą atliktas „Adamkiados“ himnas. Himno žodžius sukūrė Butrimonių gimnazijos mokytoja Renata Balčiūnienė, muziką – kompozitorius, prodiuseris Andrius Abromavičius. Himno autoriai buvo apdovanoti Padėkos raštais ir autorystę liudijančiais sertifikatais. „Adamkiados“ himno kompaktinis diskas buvo padovanotas Prazidentui Valdui Adamkui

Antroji šventės atidarymo dalis – iškilmingas aukuro ugnies įžiebimas ir „Adamkiados“ vėliavos iškėlimas gimnazijos vidiniame kiemelyje. Šventės simbolius, iškilmingai vežamus į gimnaziją Alytaus baikerių klubo „Copper Heart MC“ narių, lydėjo spalvinga šventės dalyvių eisena su vėliavomis.

Po atidarymo gimnazijos sporto bazėje prasidėjo futbolo 3×3 varžybos, mokyklų sportininkai varžėsi šuolio į tolį rungtyje, 60 metrų ir estafetiniame 3×100 bėgimuose. Butrimonių miestelio aikštėje vyko jaunųjų dailininkų pleneras, kurio metu buvo nutapyti 38 paveikslai, atspindintys miestelio pastatų architektūrą, istoriją.

Šventės rengėjai pasiūlė svečiams ir dalyviams p. Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondo atminimo kambario ekspoziciją, Lietuvos sporto muziejaus edukacinę parodą, įvairias atrakcijas gimnazijos erdvėse, aromaterapijos kabinetą, originalią kaklaraiščių parodą. Veikė Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro „Sveikatos palapinė“, amatininkų mugė.

Šventės uždarymas buvo ne mažiau įspūdingas: skambant fanfaroms, mokykloms įteikti Padėkos raštai ir atminimo dovanėlės, sportininkai buvo apdovanoti Padėkos raštais, medaliais ir taurėmis.

Apdovanojimų kulminacija – fejerverkų lietus ir Raseinių rajono Ariogalos gimnazijos sportininkų triumfas ant nugalėtojų pakylos skambant Fredy Mercury dainai „We Are The Champions.“ II vietą užėmė Vilniaus rajono Riešės gimnazijos komanda, o III – Kauno rajono Garliavos Jonučių gimnazijos komanda.

Vertinimo komisija, vadovaujama dailininko profesoriaus A.Kmieliausko, išrinko 3 geriausius dailės plenero tapybos darbus ir skyrė 3 nominacijas. Laureatai buvo apdovanoti Padėkos raštais ir atminimo dovanėlėmis. Jaunųjų dailininkų nutapyti darbai buvo padovanoti Butrimonių gimnazijai ir eksponuojami jos vidiniame kiemelyje.

Renginio pabaigoje taip pat buvo paskelbti VSB „Sveikatos palapinėje“ organizuoto konkurso rezultatai, o laimėtojai apdovanoti.

Šventės rengėjus pasveikino ir didžiulį tortą bei dekoratyvią savo mokyklos emblemą padovanojo Kauno rajono Jonučių gimnazijos atstovai.

Butrimonių gimnazijos direktorius Valdas Valvonis šventės uždaryme kalbėjo: „Džiaugiamės, kad mūsų organizuojama respublikinė sporto ir meno šventė „Adamkiada“ šiemet vėl sukvietė į mūsų gimnaziją net 24 Lietuvos mokyklų, kurias rėmė ponios A. Adamkienės labdaros ir paramos fondas, moksleivius – sportininkus, menininkus, mokytojus, vadovus, garbingus svečius, rėmėjus.

Džiaugiamės dalyvių gausa- daugiau kaip 400 – ir dėkojame visoms mokykloms, palaikiusioms šventės idėją ir dalyvavusioms joje.

Dėkojame pagrindiniam šventės rėmėjui – Alytaus rajono savivaldybei ir rėmėjams – Lietuvos kaimo sporto ir kultūros asociacijai „Nemunas“, UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“, Labdaros paramos fondui „Auginame ateitį“, Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui, Lietuvos futbolo federacijai, Lietuvos lengvosios atletikos federacijai, informaciniams rėmėjams danielius.net ir „Alytaus gidas“, ūkininkams, geros valios žmonėms.

Tikime, kad mūsų partnerystė ir bendradarbiavimas neblės, plėtosis ir tęs Fondo idėjas.“

Šventė baigėsi iškilmingai nuleidžiant „Adamkiados 2016“ vėliavą.

Renata Balčiūnienė

Butrimonių gimnazijos mokytoja